Bu yazımızda C# dilinde kullanılan veri tiplerini ele alacağız. Aslında bu konu sadece C# için geçerli değil programlama ile uğraşanlar için genel olarak bilinmesi gereken çok önemli bir konudur bir çok anlatımda bir kaç cümle ile anlatılıp geçilir iyi bir programcı değişken kavramını çok iyi bir şekilde anlaması gereklidir.
Değişken Nedir?
Bilgisayar belleğinde (memory) adresi (adress), kaplama alanı (size) , tipi (type) ve değeri (value) olan sürekli bölüme değişken adı verilir.
Programlamada bir çok işlem değişkenler vasıtasıyla yapılır hesaplama işlemleri, kayıt işlemleri, listeleme işlemleri vs.
şekildeki gibi int tipinde sayi1 isminde 12 değeri olan bir değişken tanımlanmaktadır. Artık sayi1 ile işlem yapabiliriz ilk değeri 12 fakat bu sürekli 12 kalacağı anlamına gelmiyor adı üstünde değişken yani programımız çalışma anında 12 den başka değerler alabilir burada bilmemiz gerekn int tipinde olduğu ve int değerler alabileceğidir.
Değişken Tanımlama Kuralları
- Değişken ismi içerisinde boşluk kullanılmaz.
- Değişken isimleri rakam veya özel karakterler ile başlayamaz, harf ile başlamalıdır.
- Değişken ismi içerisinde harf,rakam ve alt çizgi dışındaki karakterler kullanılmamalıdır.
Ve en önemli not ise değişkenleri içerisinde barındırdıkları değerlere uygun isimlendirme yapılmış olmasıdır
Örnek : Bir sitemiz var ve üyelik ile giriş yapıyoruz giriş ekranında bir form olsun buradaki form elamanlarına isim verirken kullaniciAdi ve kullaniciSifre gibi isimler verilmesi mantıklıdır.
Veri Tipleri
Her programlama dilinde çeşitli veri tipleri mevcuttur ve programcılar ihtiyaca yönelik istenilen veri tiplerini kullanabilir aşağıdaki tabloda C# ta kullanabileceğimiz veri tipleri mevcuttur.
Önemli Not:Tam sayılar ile işlem yapacağız kullanabileceğimiz sbyte, byte, short, ushort,int, uint bu kadar çeşidin olmasının sebebi bellekte kapladıkları alanlarla ilgili ve bu konuda okullarda ve öğrenme aşamasında pekte önemli olmasada gerçek hayatta yapılan projelerde çok çok önemlidir. Tutacağınız veri 0-100 arasında ise buna uygun olarak byte veri tipi kullanılmalıdır
byte kullanım 8 bit
int kullanım 32 bit
yani byte yerine int kullanırsak fazladan 24 bit zarar etmiş oluruz.
Değişkenlerin Geçerliliği (scope)
Tanımlanan değişkenlerin hangi aralıklarda kullanabileceği ile alakalı bir konudur bir değişkeni tanımlanmadığı yerde kullanmak hataya sebeb verecektir. Aşağıdaki örneği inceleyerek olayı daha iyi anlayabilirsiniz.
class Ornek { void ilkMetod() { int degisken; ... } void ikinciMetod() { degisken = 42; // hata: değişken, alanın dışında ... } }